Integruota pamoka  Griškabūdžio gimnazijos pradinėje mokykloje

Savaitę pradėjom grupės ,,Tonika" iš Šiaulių integruota pamoka ,,Mėlynas autobusiukas". Su autobusiuko vairuotojais Rolandu ir Algimantu aplankėm muzikos,skaičių,gamtos,žaislų šalis.

Buvo įdomu ir linksma!
Griškabūdžio gimnazijos pradinių klasių mokytojos

 

Lietuvos čempionai

2015-02-07   Lukšių Vinco Grybo gimnazijos pradinių klasių mokinių kvadrato komanda dalyvavo  Lietuvos mokinių olimpinio festivalio kvadrato (gim. 2004 m. ir jaunesnių) finalinėse varžybose Garliavoje ir iškovojo I vietą! 

    Tapo Lietuvos čempionais !!!
        

Kvadrato komanda keliauja pirmyn

Lukšių Vinco Grybo gimnazijos komanda Lietuvos mokinių olimpinio festivalio tarpzoninėse pradinių klasių mokinių kvadrato varžybose iškovojo  I vietą sėkmingai įveikusi Marijampolės Petro Armino pagrindinės mokyklos, Druskininkų "Atgimimo" mokyklos ir Kauno Panemunės pradinės mokyklos komandas  ir jau  pateko tarp 4 stipriausių komandų Lietuvoje!!! Sveikiname komandos narius ir jų trenerę mokytoją Liną Matusienę! Daugiau nuotraukų...

Kvadrato varžybos 1

2014-12-12 Lukšių Vinco Grybo gimnazijos pradinių klasių kvadrato komanda dalyvavo Lietuvos mokinių olimpinio festivalio zoninėse kaimo mokyklų varžybose Marijampolėje ir iškovojo III vietą.

Projektinė veikla „Kalėdų šventės belaukiant“

Griškabūdžio gimnazijos pradinukai  dvi savaites  vykdė projektinę veiklą „Kalėdų šventės belaukiant“. Mokiniai klases puošė savo pieštais žiemos tematika kolektyviniais darbeliais. Vaikų  darbeliais džiaugėsi visa mokyklos  bendruomenė. Tai bus ir puiki staigmena Kalėdų Seneliui!


Kvadrato varžybos

2014-11-28 Lukšių Vinco Grybo gimnazijos pradinių klasių kvadrato komanda zoninėse miestų  mokyklų moksleivių (gim. 2004m. ir jaunesn.) kvadrato varžybose  Raseiniuose įveikė visus tris varžovus (Kelmės r,, Jurbarko r., Raseinių r.)  ir laimėjo I vietą!!! Komandos trenerė mokytoja Lina Matusienė.

Svečiuose pas Rudenėlį

 

"Rovėm, rovėm ir išrovėm“, - skambėjo Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos pradinukų linksmi balseliai. Taip mes pradėjome rudens šventę. O ir ropę „pasodino" ne bet kas, o gimnazijos direktorius-  „senelis" Romas. Jis kvietė į talką visus mažuosius mokinukus, bet ropę pavyko išrauti tik tada, kai pasirodė stipruolė pelytė Cyplytė. Laimingi ir įraudę nuo juoko ir emocijų vaikučiai grįžo į mokyklą.  Daugiau skaitykite...

Sporto diena

Spalio 22 dieną Lukšių Vinco Grybo  gimnazijos pradinių klasių mokiniams buvo Sporto diena. Puikiai nusiteikę visi sugužėjo į gimnazijos sporto salę. Pirmiausiai dalyvavome linksmosiose estafetėse. Puikios nuotaikos ir šypsenų tikrai netrūko, o nugalėjo draugystė!

 Daugiau skaitykite...

Mane reikia mylėti...

Spalio 20 d. yra minima Tarptautinė be smurto prieš vaikus diena. Lukšių Vinco Grybo gimnazijos ketvirtokai dalyvavo akcijoje "Mane reikia mylėti..." Akcijos tikslas - kad vaikas jaustųsi saugus, orus ir gerbiamas. Ant rankelės vaikai rašė žodžius, kodėl juos reikia mylėti. Tai simbolizuoja nepakantumo atmosferą smurtui ir prievartai prieš vaikus, skatina spręsti konfliktus nenaudojant smurto, netoleruojant smurtinės kultūros.

Ketvirtokai rašė: "Mane reikia mylėti, nes...

  • aš geras;
  • aš turiu širdį, kaip ir tu;
  • aš esu vaikas;
  • kai mane mylėsit, aš būsiu labai gera;
  • esu išskirtinė;
  • aš ne pašaipos taikinys;
  • aš irgi turiu jausmus;
  • aš padedu, kai ko neturi draugas;
  • aš gera, padedu kitiems, nepykstu, aš draugauju, paguodžiu, jei reikia;
  • aš visus myliu;
  • labai padedu tėvams;
  • aš gyvenu, moku mylėti, galiu galvoti, esu sveikas;
  • ateityje aš tau gal padėsiu;
  • aš nesu blogas, aš linksmas;
  • padedu kitiems;
  • aš gerai mokausi;
  • aš esu lietuvis, visiems padedu ir gerai mokausi;
  • aš myliu kitus;
  • mama turi mane mylėti, nes aš jos vaikas.

Mokytoja Rita Šalkevičienė

Matyk mane kelyje

 

Eismo įvykių, į kuriuos patenka ir nukenčia pėstieji , dažnai  ir vaikai, ypač padaugėja rudenį ir žiemą. Šiuo laikotarpiu  sudėtingesnės  eismo sąlygos, prastesnis matomumas taip pat neatidūs pėstieji sąlygoja nelaimingų atsitikimų kelyje kiekį.. Eismo dalyviai nesegi  atšvaitų,  nevilki ryškiaspalvių liemenių, todėl tampa nematomais arba sunkiai pastebimais kelyje.

Sudargo Martyno Sederevičiaus pagrindinio ugdymo skyriaus socialinė pedagogė Inga Pranskaitienė, žmogaus saugos mokytoja Lijana  Lenktaitienė kartu su Marijampolės apskrities Vyriausiojo policijos komisariato, Šakių rajono PK  viešosios policijos skyriaus prevencijos poskyrio vyr. specialiste Aušra Mackevičiūte sukvietė pradinių klasių mokinius į saugaus eismo pamokėlę –viktoriną „ Matyk mane kelyje“. Kad būtų linksmiau į svečius pasikvietėme ir pradinių klasių mokinius iš Kidulių  ir Slavikų pagrindinių mokyklų.

Pagrindinis šio renginio tikslas – priminti vaikams  saugaus elgesio  taisykles kelyje , ypač tamsiu paros metu.

Dalyviams buvo labai smagu, kai renginyje pasirodė policijos šuniukas AMSIUS. Jis atvyko  kartu su Marijampolės apskrities Vyriausiojo policijos komisariato, Šakių rajono PK  Viešosios policijos skyriaus viršininke Ramune Girdauskiene, kuri pasveikino dalyvius , primindama, kad tik patys eismo dalyviai gali apsaugoti savo gyvybes ir palinkėjo sėkmės viktorinoje.

Viktorinos dalyviai  turėjo atlikti tris skirtingas užduotis: paaiškinti situacijas , spręsti testą ir piešti kelio ženklus.

 Visas užduotis sąžiningai vertino komisija ir nusprendė kad geriausiai atlikinėti užduotis sekėsi Sudargo  „ Šaunuolių“ komandai, kuri surinko daugiausiai taškų, antrieji  Slavikų  „ Guminukų“ komanda, tretieji  Slavikų  „ Kelio ženklų“ komanda.

Visos komandos buvo apdovanotos dovanėlėmis ir padėkomis. Neliko nuskriausti ir komandų sirgaliai , kurie už teisingai atsakytus policijos pareigūnės klausimus gavo atšvaitus.

 Renginį vainikavo saldus saldainių lietus.:) Daugiau nuotraukų...

Inga Pranskaitienė

Mūsų augintiniai

 

Šią savaitę Kudirkos Naumiesčio V.Kudirkos gimnazijos pradinių klasių mokiniai paminėjo Gyvūnų globos dieną  neįprastai.

Iš pat ryto ant pirmo aukšto palangių mokiniai sudėjo atsineštas savo mažųjų draugų nuotraukas (juk ne visus  juos įmanoma atsinešti į mokyklą ir parodyti ! ).  Pirmokėliai net nupiešė savo augintinius.

Po keturių pamokų vyko „didžioji“  gyvūnų  paroda, kurią ir suaugę, ir maži labai entuziastingai apžiūrėjo. Visi gėrėjosi jūrų kiaulyte, žiurkėnu, papūgėlėmis, krabu Patriku, žuvytėmis.  Nojus ir Smiltė atsivedė kačiukus, Lukas- šuniuką , kurie buvo labai išauklėti ir elgėsi kaip tikri svečiai. Net mokytoja Daina atsinešė savo mylimus gyvūnėlius. Ji nufilmavo ir parodė salėje nuotaikingą siužetą apie jūrų kiaulytės ir šuniuko gražią draugystę. Visi vaikučiai labai juokėsi, kai gyvūnėliai pasibučiavo.

Kudirkaitės  Kotryna ir Simona papasakojo liūdnus įspūdžius, patirtus gyvūnų prieglaudoje, parodė keletą skaidrių. Antrokės Neringos mama atsivedė šuniuką, kurį paėmė iš gyvūnų globos namų. Jos pasakojimas suspaudė širdelę ne vienam. Visi pasidžiaugėm, kad yra tokių geros širdies žmonių, kurie savo namais ir šiluma pasidalina su beglobiais gyvūnais.

Veterinarijos gydytoja Vilija Mažeikienė ne tik papasakojo apie savo darbą, bet ir „gydė" mažuosius pacientus. Štai Gabrielės šuniukas šlubuoja - jam gydytoja įtarė kojos lūžį, Gintarės šunelis čiuožia ant užpakaliuko - jam reikia vaistų nuo kirminų. Benas skundėsi, kad jo katytė negražiai elgiasi: gaudo kurmius ir paukščiukus. Jam gydytoja patarė duoti daugiau mėsytės.

Labai patiko minti mįsles apie gyvūnus, visi norėjo pasakyti atsakymus, kilo daug mažų rankelių.

Gal kas užaugęs norės būti gyvūnų gydytoju? Taip, taip, skandavo vos ne pusė salėje sėdėjusių. O kodėl? Kad padėtų gyvūnams  -garsiai sakė į mikrofoną drąsiausieji.

Renginio pabaigoje mokiniams buvo įteikti  „augintinio prašymai", kurie turės priminti, ką turi daryti vaikučiai, kad mažieji draugai būtų sveiki, linksmi ir laimingi.

 Skambėjo mokytojos Editos parinktos linksmos dainelės.

Džiugu, kad mažose  mūsų vaikučių širdelėse telpa daug daug gerumo. Daugiau nuotraukų...

 

 

Pradinių klasių mokytoja Laimutė Gončaruk

Pradinukų susitikimas su Amsiu

 

Ši diena Kudirkos Naumiesčio V.Kudirkos gimnazijos pradinių klasių mokiniams buvo ypatinga, nes sulaukėme svečių: Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šakių rajono policijos komisariato viešosios policijos skyriaus prevencijos poskyrio vyresniosios specialistės Aušros Mockevičiūtės, viešosios policijos skyriaus Patrulių būrio  vyriausiojo patrulio Teisučio Plaušinio bei projekto   “Savanoriai – žmonių saugumui” savanorių Evaldo ir Audriaus. Mūsų svečiai su vaikų bičiuliu Amsiu dalyvavo saugaus eismo pamokėlėje.

Pilnutėlė salė mažųjų klausytojų labai džiaugėsi sulaukę savo draugo Amsio. Visi žavėjosi, stebėjosi, koks jis didelis, kokia įspūdinga jo kepurė su blizgančiu ženklu.

Pareigūnai  rodė eismo keliuose pasitaikančių situacijų siužetus, su vaikais juos aptarė, daug klausinėjo ir džiaugėsi teisingais atsakymais, už kuriuos buvo apdovanoti. Vaikams buvo priminta, kodėl negalima žaisti gatvėje, kur ir kaip reikia pereiti per gatvę, nuo kelerių metų galima važinėti dviračiu gatvėse ir keliuose, kur vaikai turi sėdėti automobilyje ir t.t.

Mažieji žinojo, kam reikalingas atšvaitas. Buvo parodyta,  kaip ir kur jį reikia naudoti einant tamsiu paros metu. Visi norėjo atsakyti į klausimus, parodyti, kokie jie puikūs eismo dalyviai. Amsis gyrė vaikus už aktyvumą ir drąsą. Mūsų laukia saugi ateitis, nes daugelis  mokinukų  užaugę norės būti policininkais. Susitikimo pabaigoje visi nusifotografavo su savo draugu Amsiu. Pareigūnai paliko knygelių, atšvaitų ir liniuočių tiems, kurie bus pavyzdingi eismo dalyviai.

Susitikimas buvo naudingas ir labai reikalingas, nes vaikučių  saugumas – visų mūsų bendras reikalas. Vaikai nenorėjo grįžti į klases, jie apsikabinę mylavo savo gerąjį draugą  Amsį. Daugiau nuotraukų...

 

 

 

                       Pradinių klasių mokytoja Laimutė Gončaruk

 

Stažuotė Suomijoje

 

Rugpjūčio  25 – 29 dienomis dalyvavau Ugdymo plėtotės centro įgyvendinamo projekto „Pradinio ugdymo tobulinimas“, projekto kodas VP1-2.2-ŠMM-02-V-02-003, organizuotoje edukacinėje kelionėje (stažuotėje) „Pradinių klasių mokinių praktinių, problemų sprendimo gebėjimų ir kūrybiškumo ugdymo patirtis Suomijoje“. Stažuotės metu dalyvavau susitikime su Suomijos Nacionalinės Švietimo Tarybos atstovu Mr. Leo Pahkin.  Jis skaitė pranešimą „Suomijos švietimo sistema nacionaliniu lygmeniu. Pradinio ugdymo programos, ugdymo strategijos“. Vėliau lankiausi Mӓntymӓki pradinėje mokykloje Kauniainen mieste. Tai suomiška pradinė mokykla, kurioje mokosi vaikai nuo 7 iki 12 metų. (Suomijoje pradinė mokykla 1-6 klasės). Mokykloje sava filosofija: vaikus ruošia geram gyvenimui, stengiasi gyventi santarvėje su aplinka. Labai svarbu tinkamas mokinio savęs vertinimas, pasitikėjimas savimi ir mokymasis visą gyvenimą. Labai didelis dėmesys skiriamas bendruomeniškumui, bendravimui su draugais ir suaugusiais, nepamirštamas bei skatinamas individualumas. Mokyklos misija, kad mokinys taptų kūrybingu, drąsiu, atsakingu piliečiu, kuris jaučia mokymosi džiaugsmą.

 

Iš mokyklos vykome į susitikimą su Suomijos Nacionalinės Švietimo Tarybos atstovu Reino Tapaninen. Jis skaitė pranešimą „Mokymosi aplinkos kūrimas“.

 

Hӓmeenlinna mieste lankiausi Seminaari mokykloje. Tai taip pat pradinė mokykla. Šios mokyklos šūkis – „Mokykla visiems mokiniams“. Šioje mokykloje yra 30 įprastų pradinių klasių ir 11 klasių mokiniams su specialiaisiais ugdymo poreikiais. Mokytojai skatinami bendradarbiauti, jie kartu planuoja pamokas, gali netgi „sumaišyti“ klases ir keistis mokiniais. Kitas svarbus šios mokyklos prioritetas – darbuotojų pasitenkinimas. Vyrauja sveika, padrąsinanti atmosfera. Jei dirba motyvuoti mokytojai, tai ir mokiniai yra motyvuoti. Šioje mokykloje yra sukurta ir vykdoma programa, skirta gabių mokinių ugdymui, „Tyrinėtojas“.  Mokslas Suomijoje nemokamas, todėl viskas vaikams nemokama: maitinimas visiems mokiniams, vadovėliai, sąsiuviniai, pratybos ir visos kitos ugdymui reikalingos priemonės.

 

Dar vieną pradinę mokyklą aplankiau Vantaa mieste. Šios mokyklos pagrindinės vertybės: gerovė, mokymosi džiaugsmas ir atsakingumas. Skatinamas mokinių aktyvumas, jų nuomonių reiškimas. Veikia 1-6 klasių mokinių taryba. Mokykla skatina vaikų fizinį aktyvumą, vykdo projektą „Sportuojanti mokykla“. Pertraukų metu mokiniai aktyviai juda mokyklos kieme ar sporto salėje. Vyresni mokiniai organizuoja žaidimus mažesniesiems. Taip skatina mokinių atsakingumą.

 

Helsinkio universiteto LUMA centre klausiausi pranešimo „Pradinių klasių mokytojų rengimas“. LUMA centro pagrindinė užduotis – sukurti novatoriškus vaikų mokymo būdus. Labai svarbu padėti mokytojams tapti geresniais mokytojais ir suteikti jiems darbui reikalingų priemonių.

 

Suomijos švietimo sistema yra Europos lyderė. Taip yra todėl, kad buvo sukurta švietimo strategija, kurios pagrindą sudarė „investicijos į žmones“. Vyriausybė priėjo išvadą, kad geriausia, ką turi Suomija, yra suomiai.Taip buvo apsispręsta tobulinti pedagogų rengimo sistemą, kelti švietimo kokybę ir siekti, kad net ir baigę mokyklas bei universitetus žmonės mokytųsi visą gyvenimą. Suomijos pedagogai privalo turėti magistro laipsnį. Mokytojo profesija yra prestižinė Suomijoje, taip pat kaip gydytojo ar teisininko.

 

Ši stažuotė buvo labai įdomi ir naudinga: praplėtė akiratį, kilo naujų sumanymų, kaip pagerinti mokinių problemų sprendimų gebėjimų ir kūrybiškumo ugdymą.

 

 

 

Rita Šalkevičienė

 

Lukšių Vinco Grybo gimnazija.